Nye danske ord

Nye danske ord

Jeg har i den sidste tid afsluttet et manus med titlen ”Hvad kan protreptik”. I den forbindelse har jeg forfulgt min lidenskab med at lave nye ord. Herunder kommer et udlæg af de bedste.

Det nye ord står på dansk. De kursive ord er neologismer på latin og græsk lavet af mig som
yderligere præciseringer af de danske. Den græske og latinske grammatik er muligvis ikke
perfekt.

Det hele handler om at gøre sproget til sit eget, og tænke over, hvad vi siger, fordi de ord vi bruger, som regel er de andres.

OrdForklaring
SelvkyndighedAt kende og kunne sig selv (lavet for et par år siden).
IndsynAt kunne se ind i det menneskelige sind, først sit eget, siden de andres.
Spontan HoshedAllerede at stå ved siden af eller bag det andet menneske i det øjeblik vi
forsøger at forstå det, altså vores intuitive fornemmelse af den anden (latin: apuditas spontaneus). Min kollega Lene Stampe siger, at det kan erstatte det udslidte ord ”empati”.
SelvtyngdeAt være faldet ned gennem sig selv på sin egen bund gennem alt det indre, begrebslige bullshit, så man som en vippedukke kan falde til ro (græsk: autobarýs)
BærestilletModsat modstillet (hypokeiménon vs antikeiménon). Den bærestillede er som Atlas, han holder samfølelsen oppe.
ÅndsomfavnelseÅndsnærværelse er en potentiel omfavnelse, der giver plads, fordi den
beror på både følelse og tanke (græsk: áspasma dýnata).
SelvindrømmelseAt vedkende sig sig selv (græsk: autohomología).
LyttekunstneriskAt medskabe det, den anden siger på dennes præmisser.
Etisk fantasiAt tilskrive den anden bedre motiver end vedkommende selv tror, at de har.
FæsterneFodfæste, håndfæste, øjenfæste, ørefæste, holdningsfæste, tankefæste,
drømmefæste, talefæste, blikfæste, lyttefæste, Af protoindoeuropæisk: *fast-, ”fast”. Giver både kårdegreb, anbringelsessted, binding til et sted (om stavnsbønder).
Sammod(græsk: synthymos, latin: convirtus) Der findes et fælles mod. Det opstår hos to, flere eller mange, spontant eller tillært. Men kan også knyttes og eksekveres spontant.
TæfterneOrdet ”tæft” kommer af protoindoeuropæisk *tep-, ”være varm”, men betyder som regel lugt eller smag og dermed ”næse for”. Der er mange tæfter, herunder Blufærdighedstæft : (græsk: tapeinophrosýne), begivenhedstæft (græsk: pragmaphrosýne). Opmærksomhedstæft (græsk: prosochéphrosýne). Samværstæft (græsk: hetairophrosýne). Fællesskabstæft (græsk: koinoníaphrosýne). Præcisionstæft (græsk: akribephrosyne)…
VærdikransDet bælte af værdier som et menneske både smykker og pynter sig med. Men også det, som det lader sine fingre minde sig om er det egentlige, derved at lade det glide igennem dem (rosenskrans). Redningskrans, tornekrone, glorie, kýdos.

SAMARBEJDSPARTNERE

ZTRONG

COPENHAGEN BUSINESS SCHOOL

BÜLOW MANAGEMENT

SAMARBEJDSPARTNERE

PROMENTUM ApS
JAKON A/S
ORDSELSKABET

FØLG MIG PÅ SOCIALE MEDIER